КЗ "Центр культури та дозвілля"
Чопської міської територіальної громади

76-річниця визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Вигнання нацистів із Закарпаття розпочалося 9 вересня 1944 року під час Східнокарпатської стратегічної воєнної операції, складовими частинами якої були Карпатсько-Дуклянська та Карпатсько-Ужгородська фронтові наступальні операції. У ході Карпатсько-Ужгородської операції війська 4-го Українського фронту здобули карпатські перевали і наступали на Закарпаття. 16 жовтня радянські війська зайняли місто Рахів, 24 жовтня визволили Хуст і Сваляву, 26 жовтня – Мукачеве, а 27 жовтня – Ужгород.

       Але залишався ще Чоп – важливий залізничний вузол на кордоні Закарпатської України, Словаччини та Угорщини. 28 жовтня 1944 року радянські війська підійшли до Чопа. Внаслідок запеклого бою, який тривав цілий день, 29 жовтня війська 17-го гвардійського стрілецького корпусу, 237, 8 та 138 стрілецьких дивізій визволили Чоп. Та скоро нацистські війська перейшли у контрнаступ. Окремі райони Чопа кілька разів переходили з рук у руки. Остаточно Чоп було визволено лише 23 листопада 1944 року. Того ж дня нацистів вигнали із села Шоломон (тепер Соломоново).

Щороку історична пам’ять повертає нас до героїчних, болючих та радісних днів визволення України та нашого рідного Закарпаття.

28 жовтня біля пам’ятнику “Загиблим  воїнам – визволителям  Чопа” пройшов мітинг -реквіємприсвячений 76-річниці визволення  України від німецько-фашистських загарбників. Ми дякуємо всім хто зміг долучитися до заходу.