КЗ "Центр культури та дозвілля"
Чопської міської територіальної громади

КЗ"Публічна бібліотека Чопської міської територіальної громади"

З ДІТЬМИ І ДЛЯ ДІТЕЙ»:

до 115-річчя від дня народження АГНІЇ БАРТО

(1906–1981), видатної дитячої письменниці

Вірші Агнії Барто знає кожна дитина. Її книги друкувалися мільйонними тиражами. Ця дивовижна жінка все своє життя присвятила дітям.

Агнія Львівна Барто народилася у Москві в родині ветеринарного лікаря. Вірші почала писати ще в початкових класах гімназії. Мріяла стати балериною, закінчила хореографічне училище.

Літератором вона стала завдяки курйозному випадку. На випускних заліках в училищі, де Барто прочитала свій вірш «Похоронный марш», був присутній А.В. Луначарський. Через кілька днів він запросив її до Народного комісаріату освіти і висловив упевненість, що Барто народжена писати веселі вірші. У 1925 р. у Держвидаві Барто направили до дитячої редакції. Агнія Львівна з захопленням взялася до роботи. Вона вчилася у Маяковського, Чуковського, Маршака.

Під час Великої Вітчизняної війни Барто багато виступала по радіо, їздила на фронт кореспондентом від газети. У повоєнні роки Агнія Львівна стала організатором руху із пошуку розлучених під час війни сімей. Завдяки програмі «Знайти людину» на радіо «Маяк» вдалося поєднати 927 розлучених родин. Перша книга письменниці у прозі так і називається – «Знайти людину».

За свою письменницьку і громадську діяльність Агнія Барто неодноразово була нагороджена орденами і медалями. Вона багато їздила за кордон, допомагала дитячій інтернаціональній дружбі.

Стиль її віршів дуже легкий, вони легко запам’ятовуються. Автор ніби розмовляє з дитиною простою побутовою мовою – але в риму. І розмову веде з маленькими читачами так, як ніби автор – їх ровесниця.